Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2012 21:37 - Плодове, които едва ли сте опитвали
Автор: melina88 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1497 Коментари: 1 Гласове:
1



 Може би сте от хората, които обичат плодовете и не могат да им се наситят. Да се опитате да си представите вкуса на тези екзотични плодове е като да си представите нов цвят. Това е колекция от някои плодове, които едва ли сте чували, а още по-малко вероятно е да сте опитвали. Ягодово дърво

image

Макар ние да не бяхме чували за това растение, може би някои от вас са запознати с него. Има цели три вида, като в Европа е разпространен вида Арбутус. Среща се предимно в средиземноморските региони, Франция и Ирландия. Плодовете му са червени и дребни с груба повърхност. Не се ядат сурови, защото вкусът им е неприятен, но се използват за приготвянето на сладка и конфитюри.

Червена мирика image

Снимка: Mel gone to highland

Прескачаме до Азия, където откриваме ягодовото дърво от вида мирика, известно още като китайско ягодово дърво. Логично е да предположим, че е най-разпространено в Китай, но се среща и в Тайван, Япония, Корея и Филипините. Плодовете му обикновено са червени, но могат да са и бели или лилави. Обвивката им е твърда, но вътрешността е много сладка. Ядат се пресни, но се и сушат, ферментират и правят на сладко. Дори наскоро известна марка комерсиализира сокът от червена мирика.

Пръстов лайм

image

Макар повечето от нас редовно да ядат цитрусови плодове, оказва се че доста голяма част от тях не са ни известни. Има над 100 различни вариации на цитрусови плодове и този лайм е една от тях. Той се среща в субтропичните дъждовни гори и сухите гори на Австралия, както и в Нов Южен Уелс. Плодът е с продълговата форма, от която идва и името му, и е дълъг около 10 см. Може да има различни цветове – жълт, зелен, кафяв, оранжев, червен или черен. Вътрешността му е подобна на тази на нар.

Ръката на Буда

image

Още един цитрусов плод, който вероятно малко от вас са виждали. Ръката на Буда идва от Индия и Китай и цъфти в бледо лилаво. Плодът има дебела кора и малка сърцевина. Често се поднася в будистките храмове като символ на молещи се ръце. Реже се на тънки резени и се яде или се настъргва в храната, тъй като сърцевината му не е горчива като при повечето цитрусови плодове.

Дива къпина image

Снимка: Circle of Light Photography

Дивата къпина е кехлибарен плод, растящ в алпийската и арктическата тундра, както и в северните гори. Растението достига до 20-25см на височина, а плодовете му са меки и сочни къпини. Ако се ядат пресни, къпините имат много специфичен кисел вкус. Ако ги оставите да презреят, тогава вкусът им става по-сладък и мек. Дивите къпини често се правят на сладко или желе, а в някои скандинавски страни от тях се приготвя традиционен ликьор.

Фейхоа

image

Фейхоата е плодно дръвче, което расте в Бразилия, Уругвай, Колумбия и Северна Аржентина. Култивирано е и в Нова Зеландия, а в Австралия се отглежда като декоративно растение. Вътрешността на плода е подобна на тази при домата, като близо до кората става по-плътна и твърда. Фейхоата е много мек плод и може да бъде обелен с помощта на лъжица. Вкусът му наподобява комбинация между гуава, ягода и ананас.

Имбе

image

Този плод, известен още като Африкански мангостин е широко разпространен в тропическите части на Африка, от Кот д`Ивоар до Южна Африка. Вечнозеленото дърво дава малки оранжеви плодове с тънка кора, които достигат 2-3см в диаметър. Имбето има приятен сладък вкус, но след него остава кисел привкус. Плодът обикновено се яде пресен, но може да се използва и за подправянето на вина и ликьори. Придобил е лоша слава с това, че цапа изключително много.

Хлебно дърво

image

Плодът на това дърво е най-големият дървесен плод и изненадващо е близък роднина на черницата. Расте в Южна и Югоизточна Азия и е националният плод на Бангладеш. Дървото е култивирано и в Южна Америка и Карибите и се среща дори в някои африкански страни. Плодът на хлебното дърво може да тежи 36кг. и да достигне 50см. в диаметър. Вкусът му наподобява този на зелен банан и е богат на фибри.

Монстера

image

Монстера се отглежда по света като декоративно растение, но не всеки знае за вкусните му плодове. Те растат до 25-30см. на дължина и диаметър 3-4см. – приличат на зелен кочан царевица. Имат зелени люспи по кората, които се надигат при узряване. Под тях е ядливата сърцевина, която наподобява по вид и вкус тази на ананаса.

Испански лайм image

Снимка: ElmoPea

Испанският лайм е разпространен по тропиците, особено в Централна и Южна Америка и някои части на Африка. Плодът е зелен и има голяма ядлива сърцевина. Традиционно се лапа целия плод и се изсмуква сока му. Вкусът му е като на обикновен лайм, само че по-кисел.

Розова ябълка image

Снимка: mary.andrews

Известна още като восъчна ябълка, розовата ябълка е колекция от около 1100 вида, които се срещат в някои райони на Африка и Южна Азия. Повечето видове дават плод, но тук разглеждаме по-специално вида Syzygium samarangense, чийто плодове са розови, лилави или червени. Миришат и имат лек вкус на роза, откъдето идва и името им. Съдържат много вода, също като динята.

Шоколадова ябълка

image

Шоколадовата ябълка расте в Мексико и Колумбия. Дървото достига до 25м. височина и е изключително чувствително към студа. Плодовете му са зелени и с размерите на ябълка. Когато бъде откъсната, шоколадовата ябълка се сбръчква и става кафява. Сърцевината на плода е подобна по вкус и консистенция на шоколадов пудинг. Яде се пресен и често се използва като заместител на шоколада. Някои го ядат в комбинация с портокалов сок и бренди. Съдържа малко мазнини и много калций, фосфор, желязо, както и 4 пъти повече витамин C от портокала.

Ягодова гуава image

Снимка: peregrin@

Ягодовата гуава, известна още като перуанска гуава, се среща в Бразилия. Плодът е подобен по размер на обикновената гуава и се яде като се разреже на две и се извади сърцевината. Ягодовата гуава има лек вкус на ягоди, а кората й наподобява вкуса на роза.

Захарна палма

image

Захарната палма расте в Южна и Югоизточна Азия. Дървото е доста голямо и достига височина 30м. Има големи листа и живее до 100 години. Плодовете са около 10см. в диаметър и имат твърда черупка. За да изпиете сока му, трябва да изрежете горната му част. Вкусът наподобява този на екзотичния плод личи.

Гигантска Карнегия

image

Карнегията е огромен кактус, който се среща в пустинята Сонора и малка част от Бая, Калифорния. Има много голяма продължителност на живота и само за израстването на едно разклонение са нужни 70 години. Плодът на карнегията съдържа стотици малки черни семки, между които е сочната сладка сърцевина.

Дуриан

image

Дуриан е тропическо дърво, което е широко разпространено в Югоизточна Азия. Плодовете му са големи и могат да достигнат тегло 4кг. Сърцевината му издава много силна и неприятна миризма, която се усеща дори и през кората. Поради тази причина плодовете на дуриана са забранени за транспортиране в самолетите и градския транспорт на някои азиатски страни. Миризмата е описвана като смесица между терпентин, свински изпражнения и лук. Изненадващо обаче вкусът му е съвсем различен – подобен на крем карамел с лек привкус на бадеми.



Тагове:   plodove,   hrana,


Гласувай:
1



1. magnoliya - Ех, че интересни плодове! С из...
13.06.2012 22:27
Ех, че интересни плодове!
С изключение на "ръката на Буда", наистина за другите не съм чувала, а и не съм опитвала.
Поздрави за поста!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: melina88
Категория: Забавление
Прочетен: 303441
Постинги: 186
Коментари: 137
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930