Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2012 05:54 - Най-опустошителните взривове в историята
Автор: melina88 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 827 Коментари: 0 Гласове:
0



  Тексас Сити, 16 април 1947г.

imageimage image image image image

Най-смъртоносната промишлена авария в историята на САЩ е причинена от експлозия на френският товарен кораб Grandcamp, закотвен в пристанището на Тексас Сити. Инцидентът започва около 8 часа сутринта с малък пожар в товарния отсек и поради използването на грешен метод за гасене (пара) се постига обратен ефект и пожарът се разраства бързо. При започването на пожара, на борда е имало около 2300т. амониев нитрат, топки сезал, фъстъци, тютюн, както и някои боеприпаси, част от които са свалени от борда навреме. По-късно са включени и пожарни екипи от областта, но вече е късно и корабът се взривява. Капитанът и 32 членове на екипажа умират на място, повече от 200 души са били убити на кея.

Взривът е усетен на 260км. разстояние, като разбива всички прозорци в Тексас Сити и половината от тези в Галвестън, на 1.6км. Взривната вълна сваля 2 самолета и унищожава множество сгради. Някои отломки достигат височина от 5км.  и запалват нефтени резервоари и разположеният на близо химически комплекс „Монсанто“. Повече от 1500 къщи – една трета от жилищата в града – са били унищожени. В държавното управление в крайна сметка са изброени 405 идентифицирани и 63 неидентифицирани мъртви. Още 100 или може би 200 са преброени като липсващи. Ранени – 3500. Има някои спекулации, че може да е имало още стотици убити, но нерегистрирани, включително моряци, които не са преброявани, работници заедно с техните семейства както и голям брой пътници.

Халифакс, 6 декември 1917г.

image
image image 

В най-тесния участък от пролива Те Нероус се сблъскват норвежкия кораб „Имо“ и френският кораб „Монблан“, следват поредица от човешки грешки в резултат на което възниква пожар. На борда на френският плавателен съд има 200 тона тринитротулол, 2 300 тона пироксинова киселина и 35 тона силнозапалителен бензол в железни варели, взривове и оръжия предназначени за използване през Първата световна война.

Опитите за овладяване на пожара се провалят и капитана на „Монблан“ нарежда напускане на кораба. Минути по-късно следва взрив смятан за най-големият неядрен до ден днешен. Мощният взрив (3 килотона тротилов еквивалент) предизвикал цунами и помита 2000 къщи, поврежда още толкова, загиналите са над 5000 а ранените над 9000, ослепели са повече от 500 души. Стоманените отломки от кораба се разлитат на 20 км разстояние, Халифакс е почти изцяло унищожен. От взривната вълна са изпочупени прозорците в град Траурона, на 60 км разстояние от Халифакс. Спасителните дейности са твърде затруднени поради снежната буря която се извива дни след трагедията.

Интересен е факта, че френският капитан Льо Медек по-късно незнайно защо е награден с най-високо френско отличие – става Кавалер на Почетния легион.

Хирошима , 6 август 1945 г.

image
image image image image

 В 8:15 часа месно време американски бомбандировач В29 пуска първата в историята на човечеството атомна бомба- тежащата 4,5т. и наричана от американците “Little boy” уранова бомба. Експлозията е на височина около 600 метра и 160 м югоизточно от Индустриалната изложбена палата, известна сега като A-bomb Dome, като разрушава и унищожава почти всичко в радиус от няколко километра. В епицентъра налягането е било 35 тона на кв. м. което се оказва пагубно за всички сгради в радиус от 2 км. Гъбата от взрива се издига на 13 000м., глина, метал и камък се топят. 70 000 души загиват моментално при взрива и още толкова загиват в следствие на радиационното облъчване. Града е буквално заличен от лицето на земята.

Въпреки че пропуска целта с около 300 метра (мостът Айои) от военна гледна точка целта е поразена. “Видимо е, че обектът е бомбардиран с добри резултати” съобщава първият пилот по радиото докато вторият възкликва „Господи, какво сторихме ?”. Въпреки това 3 дни по-късно САЩ решават да изпробват втората си бомба този път плутониева „Fat Man”, целта е Фукуока, но поради облачното време цел става пристанищния град Нагасаки, в който почти няма военна индустрия и е с прилични размери за целта. Резултатът е също толкова ужасяващ…

Интересен е и фактът, че за цел са избрани два града почти незасегнати от войната и с голямо население а не военни обекти.

Припят, 26 април 1986г.

image
image image image

Часът е около 1:23, реактор №4 на Украинската АЕЦ и гордостта на СССР се взривява освобождавайки неконтролируемо огромно количество радиоактивни отломки. Смята се че освободената радиация е около 600 пъти по-силна от тази в „Хирошима”. В момента на катастрофата моментално загиват 31 души, а в последствие около 600 000 участват в потушаването и разчистването като голяма част от тях умират от високите дози радиация. Облъчени са около 9млн. души от Украйна, Беларус и днешна Русия, 155 000 кв. км са заразени с радиоактивни материали, от които почти 52 000 кв. км със силно радиоактивните елементи цезий-137 и стронций-90. Едва ден и половина след аварията започва масова евакуация на града а официално властите признават за трагедията дни по късно. Окончателните мащаби на трагедията са неизвестни…

Въпреки трагедията, централата продължава да работи и до 15.12.2000 г. там всеки ден ходят на работа стотици служители. Според учени ядреното гориво, останало в разрушения енергоблок, започва неконтролируеми верижни реакции. От него се излъчва америций, стотици пъти по-опасен от стронция. Проектиран е съркофаг за решаването на проблема, но до момента пари няма. Огромен брой хора бяха заразени поради опита на правителствата в различни държави, в това число и у нас да отрекат аварията или да скрият факта, че има радиоактивен прах в атмосферата. В България никой не отмени дъждовните първомайски манифестации на „трудещите се”, нито пък информира навреме населението за това, което се се случило.

Остров Нова Земя, 30 октомври 1961г.

image
image image

Взривена е най-мощната бомба в човешката история – водородната бомба с име „Цар Бомба” тежаща 27 т. и генерирала взрив с мощност от около 50 мегатона или около 3000 пъти по-мощна от тази над Хирошима. Генерираната ударна вълна обикаля Земята три пъти. Светлината от взрива се е виждала на разстояние 1000 км. Ядрената гъба се издигнала на височина 64 километра, а от йонизацията на атмосферата радиовръзката на стотици километри от полигона прекъснала за час.

Първоначалният вариант на бомбата е бил с мощност 100 мегатона, но е отхвърлен от конструкторите на конструкторското бюро като много тежка и прекалено опасна. През август 1963 година СССР, САЩ и Англия подписват Договора за забрана на изпитанията на това оръжие в космическото пространство, под водата и на повърхността на Земята. След това вече се извършват само подземни взривове.

Последиците от изпитанието на това оръжие и до ден днешен не са известни.

Автор: Стефан Иванов.



Тагове:   istoriq,   vzriv,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: melina88
Категория: Забавление
Прочетен: 303585
Постинги: 186
Коментари: 137
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930