Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2012 12:44 - Арктика губи все по-бързо леда си
Автор: melina88 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 650 Коментари: 0 Гласове:
0



 Покачването на температурата и топлите води на Атлантическия океан разрушават арктическите ледове. Учени отчитат, че за последните 1450 години ледовете на Арктика не са се топили толкова бързо.

imageУчени под ръководството на Кристоф Кинард изясниха, как се е променял климатът на Арктика в течение на последните 1450 години. Оказало се, че подобно топене на ледове, каквото протича в момента, не е наблюдавано в последните близо 1500 години. Авторите правят този извод въз основа на анализ на ледникови проби, дънни утайки и резултати от изследвания с помощта на дендрохронологичния метод.

Изчезващата Арктика

Арктика, действително се топи стремително. От края на ХХ век досега площта на арктическите ледове е намаляла с повече от два милиона квадратни километра. Освен това в Арктика вече преобладават едногодишните ледове, които се стопяват през лятото, а през зимата се образуват отново. Основната причина за тези сериозни изменения е притокът на топли води от Атлантика.

Намаляването на площта на ледовете в Арктика е установен факт. Пред учените стои съвсем друг въпрос – дали сега в Арктика протичат краткосрочни колебания на климата, тоест, означава ли това, че топенето скоро ще завърши, или наблюдаваме еднопосочен и дългосрочен процес. На този въпрос е трудно да се отговори, поради краткия период на наблюдения: историческите данни за състоянието на ледената покривка на Арктика съществуват от около сто години, а преки наблюдения със съответните уреди се водят не повече от 40 години.

«Краткият период на наблюдения на арктическите ледове затруднява нашето разбиране на това, доколко въобще е стабилна тази система, и дали тя е подложена на определени естествени колебания. Затова е нужен по- продължителен период на наблюдения, за да можем да разположим съвременните изменения в този контекст», обяснява Кинард.

XVI век прилича на XX

Учените достигнали до извода, че намаляването на площта на ледовете в Арктика в момента е подобно на това, което се е случило през ХVІ век. Тогава първоначално е настъпило незначително застудяване и ледовете са започнали за нарастват, след което в края на 90-те години на века, топенето се ускорило забележимо. Кинард твърди, че в последните двадесет години ледовете се топят значително по-бързо. Учените виждат причината за това в човешката дейност и парниковите газове, които водят до глобално затопляне на климата. В резултат се повишава температурата на въздуха, а в Арктика това става по-бързо, отколкото където и да е по земното кълбо. От друга страна, водите в Северния Атлантик се нагряват и когато попаднат в арктическия басейн, ледовете започват да се рушат.

Източник: Nature



Тагове:   LED,   zemq,   planeta,   arktika,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: melina88
Категория: Забавление
Прочетен: 303521
Постинги: 186
Коментари: 137
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930