Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2012 22:20 - Бил ли е Исус щастлив?
Автор: melina88 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 684 Коментари: 0 Гласове:
1



 Американците са склонни да предполагат, че Исус е бил щастлив човек, освен това е бил приятен, добър и загрижен към околните екстраверт. Корейците го виждат като страдаща жертва и изпитват по-скоро жал към него.

imageЕто как един прост въпрос «Как мислите, бил ли е Исус щастлив?» позволява да се откроят значителни различия между хората, културите и дори народите.

«Японците, корейците и други народи, по правило, взаимодействат с неголям брой хора, а в САЩ екстраверсията се смята за ценен актив, отбелязва водещият автор на изследването Сигехиро Оиси от университета във Вирджиния. — Американците гледат на най-известния библейски персонаж като на идеал, затова и го „снабдяват” с най-желаните от тях характеристики».

Като противовес на американските студенти изследователите избрали корейски студенти, които също били християни, но явно по-различни.

Така, докато американците асоциирали Исус на първо място с положителни твърдения («Той е невероятен!» — бил най-честият отговор), корейските участници в анкетата го свързвали с болката и мъката.

Във втората част на изследването учените поискали от анкетираните да оценят Исус и себе си по скалата на личностните качества и жизненото благополучие. Американците отново, по правило, предпочели радостта пред тъгата.

Оиси напомня, че преди появата на християнското учение в Корея, там е било най-силно разпространен будизмът, а в него се среща идеята,че животът е страдание. Будизмът разказва по какъв начин може да се преодолее болката и страданието, а след това своята версия предлага и християнството и едното се наслагва върху другото.

Възможно е, своята роля да е изиграл и фактът, че в САЩ щастието и успехът се възприемат като резултат на собствените ти усилия, докато в повечето други култури това е дар от небесата. Освен това се различават и емоционалните конотации на думата «щастие». За американеца това е възторг, възбуда, а за жителя на Източна Азия — мирно удовлетворение, душевно спокойствие.

А как отговарят на този въпрос самите изследователи? Кейси Ъгълстоун, съавтор на изследването, казва, че от хедонична гледна точка, визираща състоянието на радост и физическа наслада, Исус е имал много труден живот, макар и да е имало и светли моменти, разбира се. От друга страна, съществува представата за еудемонията, тоест достигането на щастие чрез добродетелен, честен живот. От тази, аристотеловска гледна точка, Исус е бил много щастлив.

Източник: Journal of Research in Personality.



Тагове:   bog,   hristos,   iisus,   religiq,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: melina88
Категория: Забавление
Прочетен: 301615
Постинги: 186
Коментари: 137
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031