Популярната диета на Аткинс, която препоръчва рязко намаляване на количеството въглехидрати в менюто, повишава риска от заболявания на сърцето. Това изясниха учени от Университета Умео.
Според получените от тях данни, употребата на малко количество въглехидрати води до това, че човек започва да консумира повече продукти с повишено съдържание на наситени мазнини. Като следствие, се получава повишаване на нивото на холестерола в кръвта. Ако в продължение на три години се придържате към ниско-въглехидратна диета, тези показатели могат да достигнат критични нива.
Учените анализирали данните за здравето на над 140 хиляди души, които били събрани от 1986 до 2010 г. Данните включвали сведения за телесната маса, менюто и нивото на холестерола на всички участници. Изяснено било, че през 90-те години на ХХ век състоянието на здравето на шведите се е подобрило – това е свързано с редица определени от правителството мерки, насочени към здравословното хранене. Но през 2004 г. в Швеция добила голяма популярност диетата на Аткинс и само след 3 години показателите за здравето на шведите се влошили забележимо. При не малко хора било регистрирано рязко повишаване на холестерола и бил отбелязан риск от сърдечно-съдови заболявания.
Изследователите изразяват дълбокото си безпокойство от този факт. Според тях, рекламата на небалансирани диети и благосклонността на медиите влияе на потребителите, а също така влошава здравето на нацията.