Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2012 07:07 - Ще станат ли хората безсмъртни?
Автор: melina88 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 973 Коментари: 0 Гласове:
5



 Неотдавна учени откриха гените, свързани с процесите на стареене и намериха способ практически да удвоят продължителността на живота при лабораторни плъхове. Вече има специалисти, които смятат, че човекът, който може да доживее до 1000 години, вече се е родил… image

Идуна (Идун) - скандинавска богиня на вечната младост и пролетта. Нейните ябълки дали на боговете вечен живот. Когато ябълките били откраднати, боговете започнали да остаряват като смъртните.

Корените на мечтата за безсмъртие могат да се проследят до най-ранната човешка история. Опитите още от времето на алхимиците до ден днешен, обаче, да се обърнат процесите на стареене или поне да се забавят, остават в областта на недостижимото.
Ако съдим по резултатите от последните изследвания, недостижимото може да се превърне в реалност по-скоро, отколкото смятат скептиците. Желанието да се разработи или открие, образно казано, еликсир на младостта, може да се види по целия свят, а мнозина учени считат това за заветната цел на медицината.
В търсене на вечен живот
В последните седмици две изследвания, изучаващи възможни въздействия върху процеса на стареене, привлякоха всеобщия интерес. Британски изследователи от Kings College London откриха група от четири гена, които определят колко бързо ще остареем. Те се включват и изключват под въздействието на естествени механизми, предизвикани от външни фактори, като хранене и начин на живот, и много от тях са програмирани от ранна възраст. Експертите смятат, че определяйки как се променят гените, могат да се разработят различни средства, забавящи стареенето.
В друго скорошно изследване, френски учени от Университета Париж-юг 11 откриха вещество, наречено бакминстерфулерен, което в съчетания със зехтин практически удвои продължителността на живота на лабораторни плъхове. Предполага се, че това вещество има огромен потенциал в лечението на рак и забавянето на стареенето.
Друго постижение бе отбелязано още в 2010 година, когато учени от Университета Харвард заявиха, че са успели „да обърнат” множество процеси на стареене при мишки. Те успели да достигнат невероятни резултати, включително излекуване от заболявания на мозъка и безплодие, след като „включили” фермент, защитаващ теломерите. Теломерите завършват хромозомите, защитавайки ги от повреди, но с възрастта, по правило, се „износват”.
В началото на 2012 година, учени от Университета в Питсбърг откриха, че инжекции на стволови клетки увеличават продължителността на живота на лабораторни мишки три пъти.
Специалистите смятат, че скоро ще се появят видове лечения, вещества и методи, които могат да отложат остаряването, но трябва да мине поне едно десетилетие, преди да се появят научни доказателства, че те действително работят и мога да бъдат използвани в медицинската практика. Има и учени, които смятат, че ние вече сме достигнали ерата, в която хората ще могат да живеят по едно хилядолетие.
Да живееш хиляда години
Д-р Обри де Грей, британски геронтолог смята, че първият човек, който може да доживее до 150 години, вече се е родил. Той счита също така, че шансовете на човек да доживее до 1000 години са над 50 процента. С развитието на регенеративната медицина, която работи срещу стареенето, в следващите 20-25 години, за хората ще се появи шанс да преживеят цяло хилядолетие.
Ето как защитава своята теза британският геронтолог: „В течение на кратък период, вероятно от няколко месеца или години, човек ще може да се възстанови както във вътрешен, така и във външен план, така че да изглежда и да се чувства млад, въпреки че в момента на лечение е бил на 60 години. За последните десетилетия бяха направени множество открития в областта на регенеративната медицина, което означава молекулярно и клетъчно възстановяване на органи.
Когато възстановяването се прилага към стареенето, то е способно да обърне хода на времето. Това ще направи човека биологически по-млад, отколкото е в действителност. Един от примерите в това отношение е създаването на изкуствени органи чрез разработка на тъкани.“
Но дали самите хора ще искат да живеят вечно? Д-р Грей подчертава, че главната цел не е просто удължаване на живота на човека, заради дългия живот. Усилията са насочени към предотвратяване на влошаването на здравето, а дълголетието е просто страничен ефект на този процес.
Източник: www.metro.co.uk



Тагове:   geni,   hora,   ucheni,   bezsmyrtie,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: melina88
Категория: Забавление
Прочетен: 303396
Постинги: 186
Коментари: 137
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930