Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2012 22:17 - Няма случайни неща
Автор: melina88 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1889 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В живота на всеки човек се случват невероятни съвпадения – срещи на най-неочаквано място с човек, когото изобщо не си очаквал да срещнеш там, събитие, което се е случило в същия ден и час като друго, сходно с него, мистични съвпадения на случки, произшествия и имена в живота на различни хора, чудеса, които в един миг преобразяват живота ни. Вариантите са много. И понякога най-големите реалисти и скептици са обзети от съмнения дали все пак това е само игра на вероятността или съвпаденията участват в насочването и оформянето на живота ни.

imageВ „Мълчанието на агнетата“ Антъни Хопкинс ловко разшифрова всякакви загадки. Но едва ли е съумял да реши ребуса, който му се случва веднъж в реалния живот. Събитието е толкова невероятно, че е трудно да се повярва в него дори да беше на кино. Преди време сър Хопкинс получава главната роля във филма „Момичето от Петровка“ (1974) – филм за любовта на едно руско момиче балерина с американски журналист. Но в нито една книжарница в Лондон той не открил книгата, по която бил написан сценарият. И ето че прибирайки се към дома си, в един павилион в метрото той видял именно тази, забравена от някого книга, изпъстрена с бележки в полетата. След половин година по време на снимките на филма Хопкинс се запознал с автора на романа, който му се оплакал, че изпратил своя последен авторски екземпляр с ремарки по страниците на режисьора, но той го загубил в метрото…

image

Ето и още един случай с актьор. На една вечеринка Марчело Мастрояни в разгара на веселието изведнъж станал и запял стара, почти забравена от всички песен: „Изгоря оня дом, където толкова щастлив аз бях“. Едва стигнал до края на песента, се раздал телефонен звън и му съобщили, че е изгоряла неговата вила в Ментон. По-късно Мастрояни признал, че не бил пял тази песен от ученическите си години.

image

Друг случай, влязъл в историята разузнаването, разказва следното: Малко преди десанта на съюзниците в Нормандия през 1944 година в английския „Дейли телеграф“ била публикувана кръстословица, чийто отговори – думите „Нептун“, „Юта“, „Омаха“, „Юпитер“ били дълбоко зашифрованите кодове на операцията по десанта на съюзническите войски, включително и името на секретната операция „Overload“. Цялото английско разузнаване нахлуло в редакцията на вестника, търсейки немския супершпионин. Станало ясно, че кръстословицата е съставил невинен учител, старче, което повече от 20 години се занимавал с това, добавяйки си малко допълнителни средства.

image

В книгата си „Двойниците – в легендите, магията и живота“ руският историк, изследовател и писател Тересов изучавайки живота на двойниците твърди, че неочакваната среща на двойници предвещава на единия от тях скорошна гибел. В книгата си той разказва за първия монарх на обединена Италия, крал Умберто, който наследил короната от своя баща – крал Виктор-Емануил. И понеже Умберто не можел да се похвали с добро здраве, прекарвал по-голяма част от времето си в извънградските си резиденции. Разхождайки се в околността, си позволявал заедно с няколко свои приближени да влиза в крайпътни гостилници и да обядва там.

Лятото на 1900 година Умберто прекарал в северна Италия, в кралската резиденция край град Монц. Веднъж, след традиционната си разходка в планината, Умберто І и неговите спътници, слезли в Монц. Компанията избрала малка гостилница на градския площад и без много шум скромно заела една от масите. Кралят, тъй като се бил задълбочил в изучаване на даденото му меню, отначало не обърнал никакво внимание на обслужващия го човек. Но чувайки странния шепот на спътниците си, вдигнал очи и видял пред себе си… себе си! Човекът – точно копие на крал Умберто – стоял до масата, облечен в бяла риза, цветно елече, препасан с голяма бяла престилка. Това бил собственикът на заведението, в което кралят се готвел да обядва. След като дошъл на себе си от удивлението, Умберто І попитал гостилничаря:
- Как се казваш?
- Умберто, Ваше Величество – отвърнал той и се поклонил почтително.
- И ти ли си Умберто? – изумил се кралят. – А къде си роден? И кога?
- Роден съм, Ваше Величество, в Торино на 14 май 1844 година – отвърнал гостилничарят.
- Дявол да го вземе! – успял само да каже по този повод кралят: били пълни връстници със собственика на гостилницата!

Кралят продължил да задава въпроси и се оказало, че на 8 януари 1878 година, когато кралят Умберто I бил коронясан, гостилничарят Умберто открил своето заведение; оженили се в един и същи ден и жените им били съименнички, а на първородните си синове двамата Умбертовци също дали еднакви имена!

След като се наобядвал при двойника си, тръгвайки си от ресторанта, Негово Величество милостиво благоволил да потупа своя връстник и съименник по рамото и да му назначи аудиенция за следващия ден. През остатъка на деня и вечерта това необичайно произшествие било основна тема на разговорите в кралската резиденция и в заведението на стария Умберто. Скептиците в двореца се придържали към мнението, че гостилничарят, знаейки за поразителното си сходство с величеството, е решил да обърне този факт в своя търговска полза, като всячески се опитва да копира краля.

На следващия ден, когато спортният празник на градския стадион завършил, кралят тръгнал към очакващата го карета. И тъкмо се канел да се качи в нея, когато един от адютантите му доложил, че гостилничарят Умберто в резултат на назначената аудиенция станал жертва на нещастен случай.
- Я виж ти – философски отбелязал кралят, повдигайки крак към стъпенката на каретата, – все пак съдбите ни в нещо се различават…

Но не могъл да довърши фразата, защото точно в този момент от тълпата изскочил човек в черен плащ, извикал: „Смърт на тиранина!“ и стрелял три пъти с пистолет в гърдите на краля. Един от куршумите улучил монарха право в сърцето и го убил на място. Падайки мъртъв от ръката на терорист, член на анархистка организация, състояща се от италиански емигранти, живеещи в САЩ, кралят надживял своя двойник, гостилничаря, с по-малко от час.

image

Може ли да се обясни само със случайно съвпадение трагичната съдба на американските президенти, избрани в година, която завършва на нула? Линкълн (1860), Гарфийлд (1880), Маккинли (1900), Кенеди (1960) били убити, Харисън (1840) умрял от възпаление на белите дробове, Рузвелт (1940) – от полиомиелит, Хардинг (1920) след тежък инфаркт. Покушение имаше и върху Рейгън (1980).

image

Има и други, не по-малко озадачаващи съвпадения и поредица от факти, свързващи по необясним начин събития от живота на двама американски президенти Абрахам Линкълн и Джон Кенеди.

Абрахам Линкълн е роден през 1818 г.; Джон Кенеди е роден през 1918 г. (разликата е 100 години).

Линкълн става президент на САЩ през 1860 г.; Кенеди става президент през 1960 г. (разликата отново е 100 години).

И двамата са южняци; преди да станат президенти са били сенатори; по време на своето управление се придържат към демократични възгледи и защитават гражданските права. И двамата са убити в петък, с куршум в тила. И двамата в присъствието на съпругите си.

Линкълн е убит в театър „Форд“, Кенеди пътувал с автомобил „Линкълн“, произведен от фирмата „Форд“. След убийството приемник на Линкълн става Ендрю Джонсън, роден през 1808 година; приемник на Кенеди след убийството – Линдън Джонсън, роден през 1908 година.

Убиецът на Линкълн – Джон Бут (John Wilkes Booth) е роден през 1839г.

Ли Харви Осуалд (Lee Harvey Oswald) е роден през 1939. Двамата убийци са от южните щати, и двамата споделяли екстремистки възгледи. И двамата са убити, преди да бъдат осъдени. Бут стрелял в Линкълн в театъра, полицията го открива в склад; Осуалд стреля в Кенеди от прозореца на близкия склад с книги и се скрива в театъра.

Линкълн имал личен секретар с фамилия Кенеди. Той настоявал президентът да не отива в театъра във вечерта на убийството. Секретарката на Кенеди Емили Линкълн съветвала президента да отмени пътуването си в Далас.

Малко преди смъртта си Линкълн посетил градчето Монро (Monroe, щат Maryland); Кенеди преди смъртта си посещава Мерилин Монро (Marilyn Monroe).

Имената на двамата президента (LlNCOLN и KENNEDY) са 7-буквени, на техните приемници (ANDREW JOHNSON и LYNDON JOHNSON) – 13-буквени буквени, а на убийците им (JOHN WlLKES BOOTH и LEE HARVEY OSWALD) – 15-буквени.

image

Подобни съвпадения откриваме и при просто сравнение на дати в живота на Наполеон и Хитлер.

• Наполеон се е родил през 1760 г.; Хитлер се е родил през 1889 г. (разликата е 129 г.)
• Наполеон е завзел властта през 1804 г.; Хитлер е дошъл на власт през 1933 г. (разликата е 129 г.)
• Наполеон е влязъл във Виена през 1812 г.; Хитлер е влязъл във Виена през 1941 г. (разликата отново е 129 години)
• Наполеон е загубил войната през 1816 г.; Хитлер е загубил войната през 1945 год. (разликата е 129 години)
• И двамата са дошли на власт, когато са били на 44 години.
• И двамата са нападнали Русия, когато са били на по 52 години.
• И двамата са загубили войната, когато са на 56 год.

Кое тук е случайност, а кое е закономерност? Разумът ни трудно се примирява с твърдението, че подобни съвпадения са само игра на случайността.

Остава ни само да гадаем…



Прочетете още: http://mysticolors.com/2012/04/17/coincidence/#ixzz1yYFD2UAe


Тагове:   karma,   sluchainost,   sydba,


Гласувай:
3



1. janadarkova - Хмм...
22.06.2012 22:32
Нямам против обсъжадането на тази тема, но сухи факти не са отговор. Дадохте ни един урок по история, но на хора като мен - анти историци, дори би им писнало да четат, още на втората сричка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: melina88
Категория: Забавление
Прочетен: 303433
Постинги: 186
Коментари: 137
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930