Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2012 06:07 - Гроба на дявола
Автор: melina88 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2892 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Гроба на дявола (Шейтан мезар; Grave of the Devil; Shaitan Mazar) е едно от аномалните места на нашата планета, намиращо се в планината Тян Шан. Киргизкото оброчище Шейтан мезар е легендарно с това, че през 1991 година тук е претърпял крушение един от непознатите летящи обекти. Делото не е разследвано докрай и в него досега си остават сума ти загадки и въпроси. Главната от тях – къде се е изпарил огромният НЛО, рухнал върху Гроба на дявола? Но да започнем тази история от самото начало и поред…

Учените и досега си блъскат главите къде би могло да изчезне огромното устройство, разбило се в планината Тян Шан в Киргизия. Съвсем неотдавна руските уфолози проведоха там няколко експедиции. Предоставените данни и отчети за извършената работа възбуждат все по-голям интерес към това мистично произшествие.

На 28 август 1991 година на полуостров Мангишлак във въздуха от радарите бил регистриран гигантски апарат, появил се практически от нищото. Обектът се движел на югоизток над Каспийско море, без да отговаря на запитванията на военните. Дължината на обекта била приблизително 600 метра, а диаметърът – около 110 метра. Височината на полета на НЛО била около 6500 метра, скоростта около 10 000 км/ч. Операторите изпращали запитвания, но отговор така и не бил даден. Мнозина оператори само можели да се досещат, че това е НЛО. След няколко минути, за да се презастраховат, те направили запитване за незапланирано изстрелване на ракети от космодрума в Капустин яр. Но на космодрума, както станало ясно, не се провеждали никакви изстрелвания и вече запеленговал непознатия обект, също го взел под наблюдение.

Веднага информацията била предадена на Прикаспийската част на противовъздушната отбрана. Наведнъж излетели четири изтребителя от две летища и се отправили към обекта. Поставили им ясна и конкретна задача: да разпознаят що за обект лети над Аралското крайбрежие и да го заставят да кацне на указано летище, а в случай на отказ да стрелят до поражение. Всичко вървяло по план, пилотите съвършено ясно видели обекта, опитали се да установят връзка с него, изпратили му заповед да се приземи, но от страна на НЛО не последвала никаква реакция.

По-късно пилотите разказвали, че по форма обектът напомнял на огромна пура или голям аеростат с матов корпус, който не отразявал светлината. Отпред от двете страни имало два илюминатора, а опашката била изрисувана с някакви зелени знаци. НЛО се движел съвършено спокойно и уверено, без да проявява никаква агресия.

Командването на летището провело екстремно събрание, на което разработили план за по-нататъшни действия. Поради което изтребителите трябвало да се групират от двете страни на НЛО и движейки се до него, да стрелят с оръдията. Така и постъпили, изтребителите се приближили на 800 метра от НЛО и се приготвили за операцията. Но планираната операция завършила преди да започне. Щом изтребителите се опитали да се доближат по-близо, на 500 метра, всичките им радиоприбори и въоръжение се развалили. А непознатият обект през това време направил няколко криволичещи движения и за броени минути набрал фантастичната скорост от 30 000 км/ч до 70 000 км/ч. И това е било фиксирано от няколко радара на различни места. А след още няколко секунди обектът въобще изчезнал от радарите.

Но историята не свършва дотук…

image

През 1991 г. плъзнали слухове, че в клисурата Шейтан мезар е претърпял катастрофа НЛО с огромни размери. Изследователят Емил Бачурин събрал група научни сътрудници от станцията за проследяване на непознати летящи обекти и се отправил в търсене на обекта и мястото на катастрофата. Но заради неприятните природни условия в планините те така и не успели да стигнат до местоназначението и били принудени да се върнат обратно. Тогава, за да събере остатъците от НЛО, на мястото изпратили военен хеликоптер, който катастрофирал при крайно загадъчни причини.

Изследователската станция в Казахстан започнала подготовка за нова експедиция към мястото на аварията. Колкото повече се приближавали изследователите до непознатия обект, толкова повече изпитвали странни усещания. Например у едни се появяло чувство на тревога и неописуема умора, в други страх, депресия и слабост. Колкото повече наближавали НЛО, толкова по-силно приборите регистрирали изобилно статично електричество и затова косите им в пълния смисъл на думата се изправяли. Скоро и самите уреди излезли от строя и давали неверни резултати. На разстояние от 1,5 км да определят азимута и размера на НЛО с помощта на донесените уреди изследователите вече не можели. Компасите се държали доста странно. Магнитните им стрелки казвали, че НЛО е ориентиран от юг на север, но всъщност ориентацията била от изток на запад.

Още по-голяма дяволска работа ставала с магнитометрите. На разстояние около 800 метра от обекта те показвали, че магнитно поле на даденото място изобщо няма. Това потвърдили и изследванията от планинските породи, взети около НЛО, които се оказали напълно размагнитени. Кое е станало причина за размагнитването? За учените това си останало загадка. Някои от тях предполагат, че това е в резултат на отделяне на голямо количество енергия от неизвестен обект.

Освен по-горе описаните беди и всички електронни часовници започнали да показват на циферблатите нули на разстояние около половин километър от обекта. А от механичните всеки показвал каквото си иска време. И всички останали датчици излезли от строя. Не успели да използват кварцов генератор. Опитите да запечатат всичко видяно на фото или видеофилм не донесли успех, защото всеки филм бил осветен.

Дайте всички да се опитаме да разберем, какво всъщност е станало с този загадъчен обект? Учените предполагат, че огромният обект е летял на много ниска височина в планините с луда скорост и е закачил с долната част на корпуса скалите. По оставените огромни следи направили извод, че след удара обектът се е влачил по равната планинска площадка повече от километър. Две практически равни по големина парчета от кораба навеждали на мисълта, че взрива е прогърмял в центъра на кораба.

Вътре в НЛО изследователите ясно видели многоредова конструкция и опорни колони. Кой или какво управлявало кораба, си останало загадка. Имало ли е на борда на НЛО извънземни или са го управлявали компютърни програми?

Неизвестно

image

Що се касае до неговия произход, в резултат са се изказали най-разнообразни предположения. Започвайки с хипотезата за това, че аварията е претърпял аеростат, който работел с ядрено гориво и завършвайки с теорията за неуспешно изстрелване на ново международно космическо устройство. През времето когато изследователите грижливо продължавали да събират информация и да изучават получените данни, руските средства за масова информация запазили мълчание за странните събития в планината Тян Шан.

Седем години след случилото се, Николай Суботин със своята изследователска група отново се отправил в научна експедиция към планината. Но на мястото на катастрофата ги чакал неприятен сюрприз – вдигналия толкова много шум непознат летящ обект просто се бил изпарил! Единственото доказателство за съществуването му останала 20-метрова падина, образувала се от взрива. Всички уреди работели с превъзходна точност, въпреки сведенията от предишната експедиция през 1991 година. Учените заподозряли, че на мястото на катастрофата са били военните и са откарали отломките на НЛО, без да забравят да унищожат и следите му. Суботин и екипа му няколко пъти се издигнали във въздуха и направили снимки и видеофилми на странни линии, които приличали на летищни писти за кацания на самолети.

Какво имаме в крайна сметка? Практически нищо. Няма парчета от космически кораб, няма никакви аномалии с измерителните прибори, няма очевидни следи от падане. Само обгарянето на дясната ръка на Емил Бачурин, което получил по време на странната експедиция през 1992 г. А самият „Гроб на дявола“ винаги е бил място, ползващо се с лоша репутация сред местните жители. Може би не е случайно?

Източник: „Интересная газета. Невероятное“ №12 2010 г.





Тагове:   НЛО,   извънземни,   загадка,   Русия,   тайна,


Гласувай:
3



1. анонимен - Източник на материала:
30.06.2012 19:03
Проявете елементарно уважение към труда на хората - когато копирате интересни материали, просто посочвайте източника. Елементарното възпитание и интернет етиката изискват това!

Горният текст е копиран от тук: http://mysticolors.com/2010/12/07/shaitan-mazar-grave-of-the-devil/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: melina88
Категория: Забавление
Прочетен: 301634
Постинги: 186
Коментари: 137
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031