Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2012 06:30 - Великият ясновидец Кардано
Автор: melina88 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2938 Коментари: 1 Гласове:
0



 Кой днес не знае какво е това карданен вал? Появата му предизвиква революция в техниката. Във всяка енциклопедия ще прочетете: „Карданен вал – конструкция, която придава въртящ момент от трансмисия към колела. Използва се в различни средства за придвижване. Характерна особеност е карданната предавка, изобретена от Джироламо Кардано, която позволява да се предава въртящ момент между непаралелни оси“. Но малцина знаят за съдбата на изобретателя му Джироламо Кардано (1501 — 1576г.). В своето време той не е бил само велик инженер, математик и лекар, но и голям окултист. Достатъчно е да се каже, че всички свои решения е взимал, основавайки се на тълкуванията на сънищата си.

Той е бил напълно фантастичен човек, който стои в една редица с такива фигури като Сен Жермен, Калиостро, Сведенборг. Способностите му били необятни. Световното разузнаване например счита негова разработка за водеща шифровъчна система и е наречена в негова чест „решетка на Кардано“. В същото време Кардано от раждането си до гроба познавал другия свят, минавал за могъщ маг, целител и дълбок познавач на тайните науки.

Свръхестествените способности на семейство Кардано

Джироламо Кардано е бил незаконен син на миланския юрист Фацио Кардано. Фацио добре разбирал както правото, така и медицината, и математиката. Той даже се консултирал по въпросите на геометрията със своя приятел, великият Леонардо да Винчи. Както пишат съвременници, баща и син Кардано си имали лични духове (или демони), които им помагали в живота. Предупреждавали ги за опасностите, най-често насън. Кардано твърдял, че самият той се ръководел от сънищата си за най-важните неща в своя живот: при сключване на брака и в своята медицинска практика. Бил импотентен до 30-тата си година. Насън му било съобщено, че ще придобие полова сила и назовали бъдещата му съпруга, която дотогава той нито веднъж не бил виждал. Сънищата му подсказвали и методи за лечение, които най-добре подхождали за дадена болест и даден пациент. А на хората им се струвало, че той лекува с помощта на магия или нечиста сила.

Освен умения да тълкува сънища Джироламо обладавал още три забележителни способности, помагащи му в разрешаването на жизнените и научните проблеми. Изпадал в транс във всеки момент, в който поискал. Можел да види всичко, което му трябвало с помощта на въображението си. Умеел да вижда бъдещи събития, гледайки ноктите си.

През 1524 г. бащата на Джироламо умира, оставяйки му дом и малко наследство. Джироламо решил, че заровете, шахмата и картите ще му помогнат бързо да увеличи състоянието си. Буен, винаги носел със себе си нож и когато чувствал, че противникът му лъже и мами, без да мисли го пускал в ход. Неудържимата му избухливост и агресивност му докарали маса неприятности. Не го приемали в лекарската корпорация защото бил незаконнороден и заради непоносимия му характер. Въпреки това, без да има разрешение за медицинска практика, Кардано лекувал и при това много успешно.

Така в течение на 10 години Джон Хамилтън, шотландски архиепископ, страдал от астма. Най-добрите лекари не можели да му помогнат и считали положението на архиепископа за безнадеждно. А мъките на болния ставали непоносими. Тогава си спомнили за италианския доктор Кардано, на когото както казвали, била подвластна всяка болест. Кардано, който никога не се отказвал от възможността да спечели големи пари, веднага се отправил на път. През 1552 г. той пристигнал в Единбург и веднага прегледал архиепископа. А след две седмици Кардано вече напускал града, получил 2000 златни крони и много други подаръци. Недъга на високопоставеният пациент изчезнал с един замах.

Слуховете за чудните изцеления карали да се обръщат към него състоятелни хора и скоро той се сдобил с много влиятелни покровители: кардинали, сенатори, патриции. През 1537 г. станал личен лекар на сенатор Сфрондати. Сред пациентите му бил и сина на сенатора – тихият и болнав Николо, бъдещият римски папа Григорий XIV. Славата на Кардано бързо растяла, започнали да го наричат най-добрия лекар в света. Получил покани да постъпи на постоянна служба от германския император, френския крал, шотландската кралица и римския папа. Предлагали му най-изгодните условия, но той отклонил всички предложения, като най-много оценил независимостта си. Своето време Кардано губел в преподаване, медицинска практика, изследвания и хазартни игри. Публикувал повече от 200 работи по медицина, математика, физика, философия, проблеми на религията, морал и музика, шахмат, игра на карти, а също така по окултна наука, астрология и тълкувания на сънища. Писал е за всичко на света: за чудни изцеления, за водата, въздуха, храна, чума, урина, зъби мъдреци. Много от книгите му са станали бестселъри.

През 1543 г. Кардано пуснал на бял свят високо оцененият от съвременниците ни трактат по астрология. Между впрочем, сред неговите астрологични предсказания имало пророчества за големи промени, които ще се случат в християнският свят около 1800 г. Счита се, че става дума за бъдещата Френска революция. Кардано много писал за различните видове магии. Едните, смятал геният, са основани върху използването на скритите сили на нещата, други – на влиянието на звездите, някои – на отделянето на душата от тялото, на отношенията между човек и природа и т.н.

Кардано специално се е занимавал с проблема на влиянието на звездите върху скъпоценните камъни. Камъните, учел той, обладават особени сили, които нямат меките тъкани на растенията или животните. Така например хиацинта, носен от човек пострадал от уроки, бледнее и губи блясък. Няма такъв скъпоценен камък, който да притежава всички велики достойнства. Едни помагат за удължаване на живота, други за спечелване на богатство, физическа сила, здраве, любов, успех. Но камъните могат да направят човека и ленив, раболепен, опечален. Важното е при какво положение на звездите е изработено украшението с камъните, тъй като камъкът се обляга на силите на небесните светила.

imageСамият Кардано имал чуден изумруд, който го пазел, открил му много тайни, но не го научил в същото време как да помогне на самия себе си и синовете си. Работата е там, че първият бил екзекутиран, а изтърсака Алдо подобно на баща си и дядо си станал страстен хазартен играч. Дотолкова страстен, че веднъж проиграл всичко, което имал, включително и дрехите си. За да се разплати откраднал на баща си парите и скъпоценностите. Много пъти се озовавал в затвора, но Кардано винаги избавял наследника си. Знаел, че няма да има друг. Собствените си беди Кардано свързвал с това, че твърде често ползвал помощта на духовете. Те никога не оказвали помощ безкористно и отплатата за услугите им винаги била по-голяма, отколкото помощта. Но дар да встъпват в контакт с духовете се давал на малко хора и затова да се откаже от помощта на владетеля на другия свят практически никой не можел.

През 1570 г. Джироламо Кардано, въпреки своите обширни връзки във Ватикана, бил арестуван по обвинение в ерес. Причината за неговото затворничество станало глупавото му научно любопитство. Ереста на Кардано се заключавала в това, че той съставил хороскоп на Исус Христос и доказвал, че всяко събитие от неговия живот се е определяло от влиянието на звездите. Кардано изкарал в заточение само няколко месеца, но все пак сериозно пострадал: забранили му да заема пост в университета и да публикува своите работи. Тогава Джироламо се отправил към Рим, където на престола на свети Петър седял неговият стар пациент Николо Сфрондати, по-късно – папа Григорий XIV. Папата опростил учения, тъй като от дете знаел, че той прави всичко искрено, следвайки увлеченията си. Папата разрешил на Кардано да възобнови медицинската си практика и дори му отпуснал малка пенсия.

Кардано умира на 21 септември 1576 година, три дни преди 75-годишнината си, както предсказал в съставеният собственоръчно хороскоп.







Гласувай:
0



1. christ - Къде остана коректността?
26.06.2012 22:31
Тя, коректността изисква да посочвате източника на всеки един материал, който публикувате. В противен случай всеки ще си мисли, че Вие сте авторът. Но Вие сама знаете, че това не е така. Впрочем, ето адреса на този много хубав сайт, откъдето черпите публикациите си: http://mysticolors.com/2010/03/14/the-great-diviner-cardano/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: melina88
Категория: Забавление
Прочетен: 301540
Постинги: 186
Коментари: 137
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031