Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2012 07:08 - Популярни десерти от цял свят !
Автор: melina88 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1780 Коментари: 1 Гласове:
1



Кои са най-популярните десерти на различните континенти? Какви са „тайните“ им съставки и какво ги прави толкова необикновени? Запознайте се с едни от най-популярните десерти от цял свят.

Австралия

Един от най-популярните десерти в Австралия и Нова Зеландия е тортата Павлова , която носи името на руската балерина – Анна Павлова, известна с грацията и красотата си. Спорен е въпросът кой пръв е измислил рецептата. Австралийците твърдят, че тортата била направена от известен местен кулинар през 30-те години на миналия век по повод рождения ден на балерината.

Жителите на Нова Зеландия пък смятат, че един от техните майстори-готвачи е „баща“ на уникалния десерт. Тортата е трудна за приготвяне, тъй като изисква по-специални умения в кухнята и се нуждае от повече време, докато стане готова. Състои се от разбити белтъци, които се запичат отвън и се превръщат в хрупкава коричка, а отвътре се запазват под формата на сладък топящ се крем. За финал популярният десерт се покрива с „пухкава“ сметана и свежи плодове.

Азия

Необятната Азия притежава богато разнообразие от примамливи сладкиши, които няма как да останат незабелязани. Най-популярният турски десерт е баклавата, която се приготвя от кори за баница, натрошени ядки и се залива със сироп от вода, захар и мед. Но освен него се срещат и много други сладки изкушения като кадаиф (сухи „конци“ от специално тесто, гарнирани с орехи и обилно сиропирани), пухкаво пишмание (от брашно, масло и захар), ароматни  толумбички и легендарното ашуре (от сушени плодове, ядки и жито), което се свързва с историята за Ноевия ковчег.

И ако повечето от изброените са познати и у нас, то далеч по неизвестни са ни популярните индийски десерти като Гулаб Джамун (пържени тестени топчета, покрити със сладък сироп), традиционните сладки Ладу или разпространените бананови бонбони. Десерт с богата история е и индийската халва, която се приготвя от грис, захар, гхи (пречистено краве масло) и плодове или дори зеленчуци. Дори да не ви се вярва, в Индия най-обичана е морковената халва.

Африка

Африка не блести със сложни рецепти в десертната кухня, но пък това, което предлага, също не е за пренебрегване. Разнообразието от свежи и вкусни плодове, които тонизират организма, се открива в различните варианти на плодовата салата – един от най-популярните десерти в Африка. За направата й е необходим само един нож и достатъчно количество плодове, които да се поберат в импровизираната салатиера от пъпеш или диня. В Африка често срещани са банановите палачинки, както и някои десерти, характерни за английската и френската кухня, оставили своите следи тук от времето на колониализма.

Европа

Европа, подобно на Азия, е богата на различни култури и на множество кулинарни традиции. В Италия ще бъдете омагьосани от вкуса на торта Тирамису , приготвена според традиционната рецепта от сирене Маскарпоне, специални сладки, вино и какао. Ако отидете във Франция, не може да не опитате прочутия крем Брюле, завладял цял свят, или популярния ябълков десерт Тарт Татен. Във Великобритания пък на почит е пудингът и националният десерт Трайфел, който включва ванилов крем, блатове, напоени с ликьор, сметана и плодове.

Северна Америка

В Северна Америка, и по-специално в САЩ и Канада, обичат да хапват Браунис – шоколадов десерт, който понякога води до пристрастяване. Рецептата e на популярен майстор готвач от Чикаго по поръчка на местна бизнес дама, известна в светските среди. Тя поискала сладкиш, който е по-малък на размер от останалите, но със същия характерен вкус, и който да може да влиза спокойно в кутията за обяд. С годините рецептата е претърпяла множество метаморфози и днес  Браунис се среща освен с шоколад, и с плодове, крем или ядки.

Друг популярен десерт е Чийзкейкът – сладкиш с крема сирене или извара, които се допълват отлично със сладкия вкус на шоколад или горски плодове. Интересното при него е, че тръгва от Древна Гърция, но с времето рецептата потъва в забрава, докато не се възражда отново в края на XIX-ти век в Ню Йорк. Други разпространени десерти на континента са карамелизираните ябълки и пайовете с различен пълнеж.

Южна Америка

Ако отидете в Южна Америка, непременно трябва да хапнете Чурос – един от най-популярните десерти на континента. Среща се най-вече в кухнята на Аржентина и Чили, също в Куба и Бразилия. Твърди се обаче, че рецептата е дошла от испанските овчари. Ето защо днес Чурос може да хапнете и в Испания и Португалия.
Чурос представляват пържени тестени изделия, поръсени със захар или покрити с шоколад. Замесва се тесто от вряла вода и брашно, което с помощта на шприц приема характерна форма и се пържи в сгорещено олио. Някъде рецептата включва и яйца, на други места пък са свикнали да приготвят Чурос с различен пълнеж. Въпрос на вкус.





Тагове:   recepti,   hrana,   deserti,


Гласувай:
1



Следващ постинг

1. itcook - Поздравления
27.05.2012 10:40
Добави и точните английски названия на десертите, за да намерим рецептите из Нета. А може и да се опитаме да си ги направим ;-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: melina88
Категория: Забавление
Прочетен: 301572
Постинги: 186
Коментари: 137
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031