Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2012 07:14 - 10-те най-редки скъпоценни камъка
Автор: melina88 Категория: Забавление   
Прочетен: 3686 Коментари: 0 Гласове:
1



 Повечето хора биха казали, че диамантът е от най-редките скъпоценни камъни, но малцина са тези, които знаят, че има камъни, срещащи се още по-рядко. Оказва се, че има поне 10 скъпоценни камъка, които се срещат по-рядко от диаманта в природата.

1. Пейнит

В 2005 г, в Книгата на рекордите Гинес пейнитът е обявен за най-редкият скъпоценен минерал в света. Той бил открит за пръв път отimageбританския минералог Артур Пейн в Мианма през 50-те години на ХХ век и в течение на няколко десетилетия имало само два известни кристала от този шестоъгълен минерал, а към 2005 г. броят на известните образци не надвишавал 25.

В наши дни пейнитът вече е сдал палмата на първенството, тъй като наскоро бе открито находище на такива камъни и от него са добити няколко хиляди кристали. Въпреки това, пейнитът остава един от най-редките минерали на Земята.

2. Александрит

Александритът е наистина необикновен камък, поради факта, че той може да променя цвета си вimage зависимост от светлината. Трябва да се уточни, че промените в цвета не зависят от ъгъла, от който се гледа. Научното название на това явление е плеохроизъм – при него минералът мени цвета си, ако го въртите в ръка, при смяна на естествено с изкуствено осветление или на дневна с нощна светлина. Александритът притежава ясно изразен плеохроизъм – на естествена светлина камъкът изглежда синьо-зелен, а на меката светлина на лампа става пурпурночервен.

Александритът е разновидност на хризоберила и спада към същото семейство скъпоценни камъни като изумруда. Способността му да мени цвета си се дължи на изключително рядкото съчетание на различни минерали като титан, желязо и хром.

3. Танзанит

imageМоже и да е трудно за вярване, но танзанитът се среща хиляда пъти по-рядко от диаманта, при това само на едно място – по склоновете на планината Килиманджаро и то в твърде ограничено количество.

Подобно на александрита и танзанитът е способен съществено да променя своя цвят в зависимост от светлината, като това се дължи на присъствието в него на йони на ванадия.

4. Бенитоит

Този загадъчен син камък е намерен близо до река Сан Бенито в Калифорния, САЩ. Някои imageизточници твърдят, че ограничено количество подобен камък е открито още и в щата Арканзас и в Япония, но без да притежава качествата на скъпоценен камък.

Една от отличителните черти на бенитоита е че под ултравиолетова светлина той започва да свети с ослепително красив син цвят. Странното е това, че той е описан за пръв път в началото на ХХ век, като съставът му е известен от десетилетия, но произходът на цвета и светещите му свойства остават загадка и до днес.

5. Пудретет

imageПървите следи от пудретет били открити в средата на 60-те години в кариерата Мон-Сен-Илер, в Квебек, но той не бил признат официално за минерал чак до 1987, а до 2003 г- липсвало систематично описание на този камък.

Според някои източници, малцина са виждали с очите си пудретет, а по-голямата част от хората никога не са го и чували. Идеален за трудни кръстословициJ

6. Грандидерит

Този синкавозелен минерал може да се открие изключително на остров Мадагаскар, макар и imageпървият и вероятно единственият чист фасетиран образец да е бил изкопан в Шри Ланка.

Също като александрита и танзинита, грандидеритът притежава плеохроизъм и може да бъде син, зелен и бял.

7. Червен  диамант

Технически казано, червеният диамант си е диамант, но imageтрябва да се отбележи, че и диамантите могат да бъдат с различен цвят и дори да бъдат класифицирани по степен на рядкост: жълт, кафяв, безцветен, син, зелен, черен, розов, оранжев, пурпурен и червен.

С други думи прозрачните диаманти, които виждаме основно в бижутерийните магазини, далеч не са толкова редки, като другите видове диаманти.

Най-големият червен диамант Муссаеф, тежи само 5,11 карата (около 1 грам), докато масата на най-големия от традиционните диаманти,  шлифовани от 3106,75 каратовия диамант „Кулинан“, е малко повече от 500 карата.

8. Мусгравитimage

Минералът е открит за пръв път в 1967 г. в планинска система в Южна Австралия, като по-късно са открити ограничени количества в Гренландия, Мадагаскар и Антарктида.

Първият екземпляр, който бил достатъчно голям и чист, за да му се придаде форма, е открит едва в 1993 година, а към 2005 г. е имало само 8 такива екземпляра.

9. Еремеевит

imageЕремеевитът бил открит в Сибир в края на ХІХ век, като камъни с ювелирни качества са открити и в Намибия.

Най-големият шлифован еремеевит в света тежи 60 карата или примерно 12 грама.

10. Червен берил

Червеният берил или биксбит, или „червен изумруд“ билimageописан за пръв път в 1904 година и макар на химическо ниво да е тясно свързан и с изумруда и с аквамарина, той се среща значително по-рядко от тези два скъпоценни камъка.

Този минерал има ограничено разпространение в части от щатите Юта и Ню Мексико, като се добива извънредно трудно. В резултат, някои хитри търговци започнали да предлагат рубини с подобни качества като биксбит. И макар рубинът също да е твърде рядък камък, той се среща 8000 пъти по-често от червения берил.



Тагове:   diamant,   skypocenni,   kamyni,   beril,   redki,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: melina88
Категория: Забавление
Прочетен: 303542
Постинги: 186
Коментари: 137
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930