Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2012 06:33 - Древните карти се оказват копия
Автор: melina88 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1755 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Някои древни карти са били копирани от още по-древни карти, по-точни дори от сегашните. Това свидетелства за съществуването на някаква древна цивилизация с ниво в картографската наука, равняващо се на нашето съвременно ниво…

 

Тайната на картата на Пири Рейс

image

Туристите, преминаващи в района на Чанаккале през пролива Дарданели, обикновено са така увлечени от разказите за армиите на Ксеркс и Александър Македонски, форсирали Дарданелите преди много векове, че изобщо не обръщат внимание на скромния бюст поставен откъм европейската страна на пролива до мястото на преминаване. Малцина са тези, които знаят, че скромния надпис „Пири Рейс“ под бюста свързва това място с една от най-интригуващите загадки на историята.

През 1929 година в един от древните константинополски дворци е била открита карта, датирана към 1513 година. Картата, може би не би предизвиквала интерес, ако върху нея нямаше изображението на двете Америки (едно от най-ранните в историята) и подписа на турския адмирал Пири Рейс. Тогава, през 20-те години, на вълната на националния подем, за турците било особено важно да подчертаят ролята на турския картограф в създаването на една от най-ранните карти на Америка. Започнали да изучават съсредоточено както картата, така и историята на създаването и. И ето какво станало известно.

image

През 1513 година адмирала от турския флот Пири Рейс завършил работата си върху голяма карта на света за своя географски атлас „Бахрийе“. Самия той не е пътешествувал много, но съставяйки картата, използвал около двадесет картографски източника. От тях осем се отнасяли към времето на Птолемей, някои принадлежали на Александър Македонски, а една, както пише Пири Рейс в книгата си „Седем морета“„е съставил неверника на име Коломбо“. И по-нататък адмирала разказва:

„Неверник на име Коломбо, генуезец, открил тези земи. В ръцете на споменатия Коломбо попаднала една книга, в която той прочел, че на края на Западно море, далеч на запад, има брегове и острови. Там имало всякакви метали и скъпоценни камъни. Гореспоменатия Коломбо дълго изучавал тази книга… За страстите на туземците към стъклените украшения Коломбо узнал от същата тази книга и ги взел със себе си, за да ги обмени за злато“.

Засега да оставим настрани Колумб и загадъчната му книга, въпреки че самото указание за това какво е знаел, къде е плавал, поразява въображението ни. До нас за съжаление не е достигнала нито тази книга, нито карта от Колумб. А ето че няколко листа от картата в атласа „Бахрийе“ по чудо са се съхранили и през 1811 година били публикувани в Европа. Но тогава не им придали особено значение. Едва през 1956г., когато турски офицер поднесъл картата в дар на американското морско хидрографическо управление, американските военни картографи провели изследване, за да потвърдят или отхвърлят невъзможното: на картата била изобразена бреговата линия на Антарктида – 300 години преди откриването и!

Скоро бил получен и отчета: „Твърдението, че долната част на картата показва Брега на принцеса Марта, [част] от Земята на кралица Мод в Антарктика, а също така и полуостров Палмър, има основание. Ние намираме това обяснение за най-логично и коректно. Географските подробности, изобразени в долната част на картата, прекрасно се съгласуват с данните на сеизморазузнаването, изпълнено за установяване на дебелината на ледената шапка от шведско-британската експедиция през 1949 година. Това означава, че бреговата линия е нанесена на картата, така както преди да е била покрита с лед. Леда на тази територия има дебелина приблизително 1,5 км. Нямаме догадки по какъв начин тези данни са могли да бъдат получени при предполагаемото ниво на географските знания през 1513 година“.

Така картата на Пири Рейс започнала да открива тайните си. Ето само някои от тях. На картата точно е указана бреговата линия на Антарктида. Антарктида като континент е била открита през 1818 година, но мнозина картографи, в това число и Герардус Меркатор вярвали в съществуването на материка в крайния юг и нанасяли на картите си предполагаемите му очертания. А картата на Пири Рейс, както вече беше казано, с висока точност изобразява бреговата линия на Антарктида – 300 години преди откриването и!

Но не това е най-голямата загадка, защото както е известно от няколко древни карти, в това число и картата на Меркатор, както се оказва Антарктида е изобразена доста точно. По-рано на това не са обръщали внимание, защото „външния вид“ на континента на картата може силно да се изопачи в зависимост от използваните картографически проекции: не е лесно на плоскост да се проектира повърхността на земното кълбо. А това, че много древни карти с висока точност възпроизвеждат не само Атлантида, но и другите континенти, станало известно след проведените в средата на миналия век изчисления на различните проекции, които са използвали старите картографи.

Но това, че на картата на Пири Рейс е изобразен брега на Антарктида, още непокрит с лед, трудно се поддава на осмисляне! Защото съвременния облик на бреговата линия на южния континент е с мощно ледено покритие, излизащо далеч зад пределите на реалната суша. Излиза така, че Пири Рейс е използвал източници, които са съставили карти от свидетелства на хора, видели Антарктида преди обледяването и? Но това не би могло да бъде, тъй като тези хора е трябвало да живеят преди милиони години! Единственото приемливо от съвременните учени обяснение на подобен факт е теорията за периодичната смяна на полюсите на Земята, съгласно която последната такава смяна е можела да стане преди 6000 години и именно тогава Антарктида е започнала да се покрива с лед. Тоест става дума за мореплаватели, живяли преди 6000 години и съставили карти, по които (както и по картата на Пири Рейс) са уточнени съвременните?

Невероятно…

Картата е свързана с Кайро

Интересното е, че картата на Пири Рейс дава отговор на въпроса къде са живяли тези древни мореплаватели (или не мореплаватели, ако са използвали други средства за придвижване?). Работата е в това, че професионален картограф, изучавайки древна карта и сверявайки я със съвременна, може да определи какъв вид проекция е използвал създателя на картата. И когато сравнили картата на Пири Рейс със съвременната, открили в тях практически пълно сходство. В частност, картата на турския адмирал от XVI век буквално повтаря картата, съставена от ВВС на САЩ през годините на Великата отечествена война.

Но картата, съставена в полярната равнинна проекция, трябва да има център. В случая с американската карта това е Кайро, където през годините на войната се намирала американска военна база. А и както показва чикагския учен Чарлз Хапгуд, изчерпателно изучил картата на Пири Рейс, следвало, че център на древната карта, станала първообраз на картата на адмирала, се е намирал именно там, в Кайро или в околностите му. Тоест древните картографи са били египтяни, живущи в Мемфис или техни по-древни предци, направили тази точка отправна.

Математическия апарат на картографите

Но които и да са били те, изкусно са владеели занаята си. Веднага след като изследователите започнали да изучават достигналите фрагменти от картата на турския адмирал, пред тях се изправил въпроса за авторството на първоизточника и. Картата на Пири Рейс се явява така наречения портулан, позволяващ да се построяват „линии между пристанищата“, тоест да се извършват плавания между пристанищните градове. През XV-XVI век такива карти са значително по-съвършени от картите за сушата, но както отбелязва видния учен в тази област А.Е. Норденшелд, те не се развивали. Тоест картите от XV век са били със същото качество, както и картите от XIV век. Това, от гледна точка на зрението, свидетелства за това, че майсторството на картографите не е придобито, а взаимствано, тоест просто казано – те просто са прерисували по-древни карти, което само по себе си е естествено.

image

А ето, че никак не се вмества в главите ни тази точност на строежа и математическия модел, без който е невъзможно да се изпълни тази карта. Ще приведа само няколко факта.

Известно е, че за създаването на географска карта, тоест изображение на сферата в плоскост, е необходимо да се знаят размерите на тази сфера, тоест Земята. Окръжността на Земята още в антично време успял да измери Ератостен, но с голяма погрешност. До XV век тези данни никой не е уточнил. Но подробното изследване на координатите на обектите на картата на Пири показва, че размерите на Земята са отчетени безпогрешно, тоест съставителите на картата са имали по-голяма и по-точна информация за нашата планета (без да споменаваме, че са си я представяли като сфера).

Изследователите на турската карта също така убедително показали, че съставителите на древния първоизточник са владеели тригонометрията (картата на Рейс е нарисувана с използването на плоскостна геометрия, където ширината и дължината се намират под прави ъгли). Но тя е копирана от карта със сферична тригонометрия! Древните картографи не само са знаели, че Земята е сфера, но и са изчислили дължината на екватора с точност до 100 км! А картографските проекции, които не са били известни нито на Ератостен, нито дори на Птолемей, теоретично са използвани от древните карти, пазещи се Александрийската библиотека. Тоест първоизточникът на картата е още по-древен.

На картата са показани двете Америки

Картата на Пири Рейс е една от първите, на която са показани двете Америки. Тя е съставена 21 години след плаването на Колумб и „официалното“ откриване на Америка. И на нея е обозначена не само точната брегова линия, но и реките, даже Андите. И при това, че самия Колумб не е картографил Америка, защото е доплувал само до Карибските острови!

Устията на някои реки, в частност Ориноко, на картата на Пири са показани с „грешка“: не са указани делтите на реките. Но това по-скоро не говори за грешка, а за разширение на делтата с течение на времето, както това е станало с Тигър и Ефрат през последните 3500 години.

Колумб е знаел накъде плава

Пири Рейс твърди, че Колумб добре е знаел накъде плава, благодарение на книгата, попаднала в ръцете му. Това, че жената на Колумб е била дъщеря на Великия магистър на сменилия си вече името Орден на тамплиерите, разполагащ с значителен архив от древни книги и карти, указва за възможния път на придобиването на загадъчната книга (до днес има много написано за флотата на тамплиерите и голямата вероятност за редовните им плавания до Америка).

Съществуват множество факти, косвено потвърждаващи, че Колумб е притежавал една от тези карти, послужили като източник за картата на Пири Рейс. Например Колумб не спирал корабите през нощта, както било прието от опасения за рифове в неизвестни води, а се движел с опънати платна, буквално сякаш знаейки, че няма прегради. Когато на корабите започнал бунт заради това, че обещаната земя все не се показвала, той успял да убеди моряците да потърпят още 1000 мили и не сбъркал – точно след 1000 мили се показал дългоочаквания бряг. Колумб превозвал със себе си запас от стъклени украшения, разчитайки да ги обмени за злато с индианците, както се препоръчвало в книгата му. Освен това, на всеки кораб имало запечатан пакет с инструкции какво да се прави в случай, ако по време на щорм корабите се изгубят един от друг. С две думи, първооткривателят на Америка добре е знаел, че той не е първият.

Картата на Пири Рейс – не е единствената

А картата, която е послужила като източник на картата на турския адмирал и на картата на Колумб, не е единствената по рода си. Ако се постави за цел, както направил Чарлз Хапгуд, да се сравни изображението на Антарктида на няколко карти, то няма да останат никакви съмнения за съществуването на общ източник. Хапгуд подробно сравнилкартите на Пири, Арантеус Финаус, Хаджи Ахмед и Меркатор, създадени по различно време и независимо една от друга и определил, че всички те са използвали един и същ неизвестен източник, позволяващ с голяма достоверност да изобразява полярния континент дълго преди откриването му.

Вероятно ние никога няма да узнаем кой и кога е създал този първоизточник. Но съществуването му, убедително доказано от изследователите на картата на турския адмирал, свидетелства за съществуването на някаква древна цивилизация с ниво на научни знания, равняващи се на сегашните и като минимум в областта на географията (картата на Пири Рейс, както се спомена, е позволила да се уточнят някои съвременни карти). А това поставя под съмнение хипотезата за постепенен линеен прогрес на човечеството въобще и науката в частност. Създава се усещането, че великите знания за природата се подчиняват на неведом закон, за да бъдат на определен етап достъпни на човечеството, след което да бъдат загубени и… наново да се възродят когато им дойде времето. И кой знае колко открития ще крие в себе си следващата находка?



Прочетете още: http://mysticolors.com/2011/02/19/ancient-maps-appear-to-be-copies/#ixzz1yg6NiDCC



Гласувай:
1



1. анонимен - Забраненото знание
24.06.2012 18:06
От много четене взех да си изграждам и аз теория, но нямам време за правене на блог и я предлагам на вас. Атлантида е съществувала, но е направено всичко възможно да бъде забравена. Древното знание е предизвикало потопа. И то не като парников ефект, каквато теория съм чел, а като следствие на гравитолетите, които са предизвикали нарушаване на физичните константи. И за промяната на константитев днешно време вече има натрупани факти в Русия, което говори че гравитолетите са изабретени отново и си летят, или има извънземни представители, които имат такива. Спомнете си историята с откриването и забравянето и пак откриването на барута. Успех на ангажиралият се.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: melina88
Категория: Забавление
Прочетен: 302803
Постинги: 186
Коментари: 137
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930