Постинг
26.05.2012 07:08 -
Популярни десерти от цял свят !
Кои са най-популярните десерти на различните континенти? Какви са „тайните“ им съставки и какво ги прави толкова необикновени? Запознайте се с едни от най-популярните десерти от цял свят.
Австралия
Един от най-популярните десерти в Австралия и Нова Зеландия е тортата Павлова , която носи името на руската балерина – Анна Павлова, известна с грацията и красотата си. Спорен е въпросът кой пръв е измислил рецептата. Австралийците твърдят, че тортата била направена от известен местен кулинар през 30-те години на миналия век по повод рождения ден на балерината.
Жителите на Нова Зеландия пък смятат, че един от техните майстори-готвачи е „баща“ на уникалния десерт. Тортата е трудна за приготвяне, тъй като изисква по-специални умения в кухнята и се нуждае от повече време, докато стане готова. Състои се от разбити белтъци, които се запичат отвън и се превръщат в хрупкава коричка, а отвътре се запазват под формата на сладък топящ се крем. За финал популярният десерт се покрива с „пухкава“ сметана и свежи плодове.
Азия
Необятната Азия притежава богато разнообразие от примамливи сладкиши, които няма как да останат незабелязани. Най-популярният турски десерт е баклавата, която се приготвя от кори за баница, натрошени ядки и се залива със сироп от вода, захар и мед. Но освен него се срещат и много други сладки изкушения като кадаиф (сухи „конци“ от специално тесто, гарнирани с орехи и обилно сиропирани), пухкаво пишмание (от брашно, масло и захар), ароматни толумбички и легендарното ашуре (от сушени плодове, ядки и жито), което се свързва с историята за Ноевия ковчег.
И ако повечето от изброените са познати и у нас, то далеч по неизвестни са ни популярните индийски десерти като Гулаб Джамун (пържени тестени топчета, покрити със сладък сироп), традиционните сладки Ладу или разпространените бананови бонбони. Десерт с богата история е и индийската халва, която се приготвя от грис, захар, гхи (пречистено краве масло) и плодове или дори зеленчуци. Дори да не ви се вярва, в Индия най-обичана е морковената халва.
Африка
Африка не блести със сложни рецепти в десертната кухня, но пък това, което предлага, също не е за пренебрегване. Разнообразието от свежи и вкусни плодове, които тонизират организма, се открива в различните варианти на плодовата салата – един от най-популярните десерти в Африка. За направата й е необходим само един нож и достатъчно количество плодове, които да се поберат в импровизираната салатиера от пъпеш или диня. В Африка често срещани са банановите палачинки, както и някои десерти, характерни за английската и френската кухня, оставили своите следи тук от времето на колониализма.
Европа
Европа, подобно на Азия, е богата на различни култури и на множество кулинарни традиции. В Италия ще бъдете омагьосани от вкуса на торта Тирамису , приготвена според традиционната рецепта от сирене Маскарпоне, специални сладки, вино и какао. Ако отидете във Франция, не може да не опитате прочутия крем Брюле, завладял цял свят, или популярния ябълков десерт Тарт Татен. Във Великобритания пък на почит е пудингът и националният десерт Трайфел, който включва ванилов крем, блатове, напоени с ликьор, сметана и плодове.
Северна Америка
В Северна Америка, и по-специално в САЩ и Канада, обичат да хапват Браунис – шоколадов десерт, който понякога води до пристрастяване. Рецептата e на популярен майстор готвач от Чикаго по поръчка на местна бизнес дама, известна в светските среди. Тя поискала сладкиш, който е по-малък на размер от останалите, но със същия характерен вкус, и който да може да влиза спокойно в кутията за обяд. С годините рецептата е претърпяла множество метаморфози и днес Браунис се среща освен с шоколад, и с плодове, крем или ядки.
Друг популярен десерт е Чийзкейкът – сладкиш с крема сирене или извара, които се допълват отлично със сладкия вкус на шоколад или горски плодове. Интересното при него е, че тръгва от Древна Гърция, но с времето рецептата потъва в забрава, докато не се възражда отново в края на XIX-ти век в Ню Йорк. Други разпространени десерти на континента са карамелизираните ябълки и пайовете с различен пълнеж.
Южна Америка
Ако отидете в Южна Америка, непременно трябва да хапнете Чурос – един от най-популярните десерти на континента. Среща се най-вече в кухнята на Аржентина и Чили, също в Куба и Бразилия. Твърди се обаче, че рецептата е дошла от испанските овчари. Ето защо днес Чурос може да хапнете и в Испания и Португалия.
Чурос представляват пържени тестени изделия, поръсени със захар или покрити с шоколад. Замесва се тесто от вряла вода и брашно, което с помощта на шприц приема характерна форма и се пържи в сгорещено олио. Някъде рецептата включва и яйца, на други места пък са свикнали да приготвят Чурос с различен пълнеж. Въпрос на вкус.
Австралия
Един от най-популярните десерти в Австралия и Нова Зеландия е тортата Павлова , която носи името на руската балерина – Анна Павлова, известна с грацията и красотата си. Спорен е въпросът кой пръв е измислил рецептата. Австралийците твърдят, че тортата била направена от известен местен кулинар през 30-те години на миналия век по повод рождения ден на балерината.
Жителите на Нова Зеландия пък смятат, че един от техните майстори-готвачи е „баща“ на уникалния десерт. Тортата е трудна за приготвяне, тъй като изисква по-специални умения в кухнята и се нуждае от повече време, докато стане готова. Състои се от разбити белтъци, които се запичат отвън и се превръщат в хрупкава коричка, а отвътре се запазват под формата на сладък топящ се крем. За финал популярният десерт се покрива с „пухкава“ сметана и свежи плодове.
Азия
Необятната Азия притежава богато разнообразие от примамливи сладкиши, които няма как да останат незабелязани. Най-популярният турски десерт е баклавата, която се приготвя от кори за баница, натрошени ядки и се залива със сироп от вода, захар и мед. Но освен него се срещат и много други сладки изкушения като кадаиф (сухи „конци“ от специално тесто, гарнирани с орехи и обилно сиропирани), пухкаво пишмание (от брашно, масло и захар), ароматни толумбички и легендарното ашуре (от сушени плодове, ядки и жито), което се свързва с историята за Ноевия ковчег.
И ако повечето от изброените са познати и у нас, то далеч по неизвестни са ни популярните индийски десерти като Гулаб Джамун (пържени тестени топчета, покрити със сладък сироп), традиционните сладки Ладу или разпространените бананови бонбони. Десерт с богата история е и индийската халва, която се приготвя от грис, захар, гхи (пречистено краве масло) и плодове или дори зеленчуци. Дори да не ви се вярва, в Индия най-обичана е морковената халва.
Африка
Африка не блести със сложни рецепти в десертната кухня, но пък това, което предлага, също не е за пренебрегване. Разнообразието от свежи и вкусни плодове, които тонизират организма, се открива в различните варианти на плодовата салата – един от най-популярните десерти в Африка. За направата й е необходим само един нож и достатъчно количество плодове, които да се поберат в импровизираната салатиера от пъпеш или диня. В Африка често срещани са банановите палачинки, както и някои десерти, характерни за английската и френската кухня, оставили своите следи тук от времето на колониализма.
Европа
Европа, подобно на Азия, е богата на различни култури и на множество кулинарни традиции. В Италия ще бъдете омагьосани от вкуса на торта Тирамису , приготвена според традиционната рецепта от сирене Маскарпоне, специални сладки, вино и какао. Ако отидете във Франция, не може да не опитате прочутия крем Брюле, завладял цял свят, или популярния ябълков десерт Тарт Татен. Във Великобритания пък на почит е пудингът и националният десерт Трайфел, който включва ванилов крем, блатове, напоени с ликьор, сметана и плодове.
Северна Америка
В Северна Америка, и по-специално в САЩ и Канада, обичат да хапват Браунис – шоколадов десерт, който понякога води до пристрастяване. Рецептата e на популярен майстор готвач от Чикаго по поръчка на местна бизнес дама, известна в светските среди. Тя поискала сладкиш, който е по-малък на размер от останалите, но със същия характерен вкус, и който да може да влиза спокойно в кутията за обяд. С годините рецептата е претърпяла множество метаморфози и днес Браунис се среща освен с шоколад, и с плодове, крем или ядки.
Друг популярен десерт е Чийзкейкът – сладкиш с крема сирене или извара, които се допълват отлично със сладкия вкус на шоколад или горски плодове. Интересното при него е, че тръгва от Древна Гърция, но с времето рецептата потъва в забрава, докато не се възражда отново в края на XIX-ти век в Ню Йорк. Други разпространени десерти на континента са карамелизираните ябълки и пайовете с различен пълнеж.
Южна Америка
Ако отидете в Южна Америка, непременно трябва да хапнете Чурос – един от най-популярните десерти на континента. Среща се най-вече в кухнята на Аржентина и Чили, също в Куба и Бразилия. Твърди се обаче, че рецептата е дошла от испанските овчари. Ето защо днес Чурос може да хапнете и в Испания и Португалия.
Чурос представляват пържени тестени изделия, поръсени със захар или покрити с шоколад. Замесва се тесто от вряла вода и брашно, което с помощта на шприц приема характерна форма и се пържи в сгорещено олио. Някъде рецептата включва и яйца, на други места пък са свикнали да приготвят Чурос с различен пълнеж. Въпрос на вкус.
Рецепта за "Летни сандвичи"
Ниско въглехидратната диета може да е па...
10 храни, които намаляват апетита
Ниско въглехидратната диета може да е па...
10 храни, които намаляват апетита
Русия е най-непримиримият и безжалостен ...
Кое е най-красивото място в България, ко...
Как да купуваме подаръци за Коледа?
Кое е най-красивото място в България, ко...
Как да купуваме подаръци за Коледа?
Търсене
За този блог
Гласове: 255