Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2012 21:25 - Силата на шестото чувство
Автор: melina88 Категория: Забавление   
Прочетен: 719 Коментари: 0 Гласове:
2



 Предстои ви да пътувате, но нещо ви казва, че не е добра идея да ставате от леглото. В крайна сметка се оказва, че не си е струвало. Цял ден си мислите за близък, който е далеч и вечерта получавате обаждане, а понякога той дори ви изненадва на вратата.

Като много други подобни истории, виденията на всеки един от нас са типичен пример за спонтанно проявени екстрасенсорни възприятия, познати като шесто чувство.

Паранормалните способности се възприемат като нещо нормално в технологически изостаналите общества. Австралийските аборигени например или бушмените от пустинята Калахари в Югоизточна Африка ги считат за неизменна част от своя живот. Не един и двама изследователи по тези земи отбелязват, че африканските номади често променят рязко посоката си на движение без видима причина. Обясняват това си поведение с усещането, че наблизо има вода или дивеч. Мъжете ловци усещат с точност до минутата раждането на своите деца, макар семействата им да са на хиляда километра. Всъщност бушмените се озадачават как нашата раса не усеща подобни неща.

Съвпадение

Паранормалните способности нарушават познатите закони на природата, затова учените традиционалисти окачествяват подобни феномени като прости съвпадения, но редица проучвания отчитат, че близо 50 % от хората са имали директна среща с непознаваемото и вярват в екстрасенсорните сили. Някои експерти са убедени, че шестото чувство е достояние на целия човешки род, но с технологичния бум тези способности закърняват.

Биологът Рюпърт Шелдрейк например твърди, че за да се обяснят тези екстра способности на хората, трябва да се задълбочат изследванията върху инстинктите на животните като способността на птиците и рибите да "знаят" къде отиват. Според други теории паранормалните способности са част от нашия първичен инстинкт, тоест - активират се в екстремни ситуации.

Изследване

В специализираната литература са регистрирани хиляди случаи на спонтанно проявени виждания, например с акушерката Гладис Райт от градчето Бесингъм в Норфолк, Англия, която безпогрешно "усеща" започващите раждания на бременните жени от района и в нужния момент винаги е в дома им.

Въпреки че повечето учени гледат скептично на феномена, в началото на ХХІ век стотици академици изследват феномена в модерни лаборатории и институти. Започнали през 1882 г., когато група специалисти от Кембридж основават Обществото за психични и паранормални проучвания, изследванията на паранормалните сили са продължени от психолозите в университетите на Харвард и Станфорд в САЩ, университета на Гронинген в Холандия и др. Луиза Рине провежда мащабно проучване над 10 000 случая на паранормални явления и констатира, че определени състояния на съзнанието са по-благоприятни за ясновидство. Близо 60 % от пророчествата възникват по време на сън.

Истината е другаде

Открай време неврофизиолозите и невропсихолозите буквално вървяти по петите на шестото чувство, опитвайки се да открият "скривалището" му в организма. И успяват. Оказва се, че интуицията се е разположила на доста необичайно място, в област, която се асоциира в съзнанието ни със съвсем други функции - в червата.

Вътрешната стена червата е покрита от нервни влакна като мрежа. Американският невролог Антонио Дамазио нарича това... мозъчен център в корема. В неговата работа са задействани минимум 100 милиона нервни клетки. Този център работи на същия принцип като главния мозък, свързан е пряко с него посредством хиляди нервни влакна, притежава своя памет. Той праща в главния мозък четири пъти повече сигнали, отколкото получава оттам.

Нервният център в червата регулира най-сложните процеси на храносмилането - разграждането и всмукването на хранителните продукти. Но не само това. Във формата на желания или предчувствия нервният център в червата съобщава на мозъка за своите впечатления. С необяснима на пръв поглед антипатия към хората или ситуациите той ни предупреждава за малките и големите опасности.

Със симпатия и удоволствие центърът придава на поривите ни увереност, подтиква ни да действаме по-активно. И понякога радиовъзелът в корема ни ни праща SOS-сигнал: внимание, опасност!

Еуфория

Благодарение на магнитно-резонансната томография се разбра, че нервните клетки в червата участват във вземането на всички наши решения. И не е важно за какво става дума - игра на футбол, покупка на рокля или подреждане на мебели. Мащабите на взетите решения също нямат значение - дали да направим аборт или коя от двете жени, които ни ухажват да изберем. Във всички случаи нашите стомашни нервни клетки работят на сто процента, при което в работата си значително изпреварват разума. Около 200 милисекунди му трябват на нашия център на интуицията, за да избере от всички предложени алтернативи една-единствена. Как да разберем дали сме взели правилното решение? Верният вариант ни хвърля в състояние на лека еуфория и ни създава отлично настроение.

Без очи

Учени от Университета в Торино са изследвали мъж, ослепял вследствие на мозъчен инсулт. Въпреки това пациентът успявал идеално да избягва препятствията при придвижването си. Мъжът останал незрящ, след като били засегнати зрителните центрове и в двете полукълба на мозъка. Очите му останали функциониращи, но мозъкът му не бил в състояние да приема и обработва изпращаните му информации. Пациентът обаче нямал проблем с придвижването. Той добил така нареченото сляпо зрение, изразяващо се в способността да усеща присъствието на различни предмети в пространството, без да ги вижда.

Нещо повече - пациентът бил в състояние да отговаря на жестовете и гримасите на стоящи срещу него хора. Въпреки това, той се придвижвал като напълно сляп, използвайки бастун, за да усеща препятствията пред себе си.

Според учените става въпрос за първото по рода си изследване върху подобни човешки способности. Експертите твърдят, че то е от огромно значение за всички хора с мозъчни увреждания.

Свилена Георгиева
DеltaNews


Тагове:   misteriq,   zagadka,   instinkt,   syvpadenie,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: melina88
Категория: Забавление
Прочетен: 303572
Постинги: 186
Коментари: 137
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930